Sürükle

Hibrit ve Elektrikli Arabalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hibrit ve Elektrikli Arabalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Teknolojik gelişimler her alanda olduğu gibi otomotiv sektörünü de oldukça fazla etkiliyor. Araç kullanım ve satın alımlarında hem kullanıcı deneyimini artırmak hem de maliyetleri aşağıya indirmek günümüz otomotiv sektörünün en önemli hedefleri arasında yer alıyor.

Dizel ve benzinli motorların karşısında artık hibrit otomobiller ve elektrikli araçlar sürdürülebilir rakipleri olarak yer alıyor. Bu motorlar ise yakıt verimliliği, performans ve düşük emisyon konusunda geleceği yeniden şekillendiriyor. Gelin hep birlikte çağımızı şekillendiren bu teknolojilerin farklarını öğrenelim.

Elektrikli Otomobil Nedir ve Nasıl Çalışır? 

Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip türdeşlerinin aksine petrol ve türevi yakıtlara ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine araçlarda bulunan lityum iyon ve benzeri pillerden oluşan setler vasıtasıyla elektrik motoruna güç aktarılıyor. Araçların bu özelliği, aynı zamanda hibrit otomobillerle de en büyük farklılıklarını oluşturuyor. Çünkü hibrit modellerde, elektrik motorunun işlevini yerine getirebilmesi için benzinli ya da dizel motora ihtiyaç duyuluyor.

Giderek artan motor güçlerine rağmen doğa dostu profil sergileyen elektrikli araçlar, atmosfere herhangi bir zararlı gazın salınımını yapmadıkları için periyodik olarak gerçekleştirilen egzoz gazı muayenesinden muaf tutuluyorlar. Üstelik düşük yakıt tüketimi, bakım sıklıklarının az olması ve ikinci elde değer kaybetmemeleri nedeniyle bu araçlar, ciddi oranda maliyet avantajı da sağlıyor

Elektrikli araba çalışma prensibi, basitliğiyle dikkat çekiyor. Çünkü gelişmiş teknolojisine rağmen elektrikli araba motoru, içten yanmalı türdeşleriyle kıyaslandığında %90 daha az hareketli parçayı bünyesinde barındırıyor. Doğru akım ile çalışan türleri de olmasına rağmen elektrikli araç üreticileri çoğunlukla alternatif akımlı versiyonları tercih ediyor.

Sessiz çalışmasından ötürü hiçbir zaman gürültü kirliliği yaratmayan motor ile tekerlekler arasındaki enerji transferini ise güç aktarım ünitesi gerçekleştiriyor. Bu durum, performans açısından da en önemli farklılığı yaratıyor. Özellikle benzinli ve dizel modellerle kıyaslandığında gücünü yalnızca elektrik enerjisinden alan otomobiller çok daha kısa sürede yüksek devirlere çıkıyor. Bu sayede sürücüler, çok daha keyifli sürüş deneyimi yaşama olanağı buluyor

Hibrit Otomobil Nedir ve Nasıl Çalışır?

Adından da anlaşılacağı gibi, hibrit arabalar iki tür arabanın birleşimidir: Elektrikli arabalar ve içten yanmalı motorlu araçlar olarak da bilinen geleneksel benzinle çalışan arabalar. Elektrikle çalışan sürüş için ekli bir şarj edilebilir paketle birlikte pil gücüyle çalışır. Hibrit araçlar, gücü artırmak için her iki motoru aynı anda kullanabilir veya sürüş türüne bağlı olarak bir motora güvenebilir.

Bir hibrit otomobilin nasıl çalıştığı, tasarımına ve nasıl enerji elde ettiğine bağlıdır.

Tipik olarak, hibritler tamamen elektrikli araçlardan daha düşük pil aralıklarına sahiptir ve elektrik kapasitesi daha çok benzinli sürüşü desteklemek ve yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. 

Bazı hibrit araçlar, yalnızca düşük hızlar ve/veya kısa sürüş mesafeleri için kullanılabilen yalnızca elektrikli bir sürüş modu sunar. Birçok hibrit, belirli hızların altında otomatik olarak yalnızca elektrik motorundan güç çeker, bu nedenle şehir içi sürüş koşullarında genellikle çok daha verimlidirler. Melezler bazen fosil yakıtlardan uzaklaşıp daha yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişte bir ara seçenek olarak görülüyor. 

Hibrit Otomobil ile Elektrikli Otomobil Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Hibrit araçlarda hem benzin motoru hem de elektrik motoru olarak iki motor bulunurken elektrikli araçlarda tek motor bulunur.

  • Hibrit araçlarda aracın frenlemesi ile seyir halindeki ivmesi, bünyesinde bulunan elektrik bataryasının şarj edilmesini sağlar. Bu sayede aracın herhangi bir yerde park halinde şarj edilmesine gerek kalmaz. Ancak elektrikli araçlarda böyle bir sistem bulunmadığı için bataryada bulunan enerji tükendiğinde aracın sabit bir yerde priz ya da şarj istasyonları yardımıyla şarj edilmesi gerekir.

  • Hibrit otomobillerin sahip oldukları akü, elektrikli araçlara nazaran daha büyük boyutludur.

  • Elektrikli araçlar fiyat olarak hibrit otomobillere göre daha yüksek fiyatlara satılmaktadır. Bu her ne kadar başta kârsız gözükse de elektrikli araçların kullanım sırasında ortaya çıkan maliyetleri, hibrit araçlara göre daha az olduğundan avantajlı bir durum yaratır.

  • Hibrit araçlarda iki tip motor bulunduğu için bakım ve servis maliyetleri yüksektir. Elektrikli araçlarda bu durum geçerli değildir.

  • Elektrikli araçlar enerjisi bittiğinde şarj edilmesi gerekir. Hibrit araçlarda böyle bir duruma gerek kalmaz.

  • Elektrikli araçlar sıfır emisyon değerine sahip daha çevreci araçlardır. Hibrit araçlarda benzin motoru bulunduğu ve fosil yakıt da kullandığı için çevreci sayılmaz.

  • Elektrikli araçların aracın şarjı tükendiğinde yolda kalma tehlikesi vardır. Hibrit otomobillerde ise ek olarak benzin motoru olduğu için böyle bir tehlike yoktur.